Ofte Stilte Spørsmål om Tannhelse
Når feller valpen/kattungen melketenner?
Melketennene til valper og kattunger begynner å falle ut når de er rundt 3 til 6 måneder gamle. Disse tennene blir gradvis erstattet av permanente tenner, og prosessen kan føre til ømhet i munnen. Det anbefales en ungdyr-kontroll ved 6 mnd alder for å se om alle melketennene har falt ut.
Når trenger hunden/katten min tannrens og hva innebærer det?
Vi anbefaler årlig tannsjekk for å vurdere behovet for tannrens. Så mange som 80% av alle hunder over 2 år har en grad av tannsykdom. Vi ser at små hunderaser og hunder med kort snute er ekstra utsatte og generelt behov for tannrens oftere, gjerne hver 6mnd - årlig.
Kortsnutede hunder mer utsatt for tannproblemer på grunn av en trangere munn. Tennene deres sitter ofte feil i kjeven, noe som kan føre til bittfeil og feilbelastninger som på sikt kan resultere i tannløsning. Hos små hunder kan problemet være at de har for store tenner i forhold til størrelsen på kjeven. Dette fører til en ubalanse mellom kjeve og tenner, som kan få kjevebenet til å brytes ned raskere enn normalt.
Større hunderaser har et mer balansert forhold mellom hodeskalle, kjeve og tenner, og tannproblemer forekommer derfor sjeldnere. Disse kan imidlertid fortsatt pådra seg fysiske skader på tennene gjennom lek eller ulykker.
En tannrens burde innebære narkose, fjerning av tannstein, polering av tenner og en grundig undersøkelse av hver enkelt tann. Røntgenbilder vil gi en helhetlig vurdering av tennene og anbefales alltid, - vi ser kun ca 40% av tannen med det blotte øyet.
Hva bør jeg tenke på før hunden min skal på tannrens?
Når dyret ditt skal gjennom en operasjon, tannrens eller andre medisinske prosedyrer, vil det bli lagt i narkose. Ved ankomst til klinikken vil veterinæren gjennomføre en preanestetisk undersøkelse sammen med eier, hvor blant annet hjertet, lungene, puls, slimhinner og lymfeknuter blir kontrollert. Hvis undersøkelsen avdekker noen avvik, kan det hende at den planlagte behandlingen må utsettes, og det kan være nødvendig med videre utredning før narkose vurderes. Hvis undersøkelsen ikke avdekker noen avvik, vil dyret få sedasjon.
Kvelden før narkose:
Dyret ditt kan spise som vanlig.
På dagen for narkosen:
Dyret skal faste i minimum 6-8 timer før det leveres på klinikken, eller eventuelt fra kvelden før.
Merk: Valper, kattunger og små hunder under 2-3 kg bør få litt mat på morgenen for å unngå lavt blodsukker. Gi dem en liten porsjon (ca. 1/3 av vanlig frokost) 2 timer før ankomst.
Dyret skal ha tilgang til friskt vann frem til levering på klinikken.
Luft hunden godt før du kommer til klinikken.
Medisiner:
Informer veterinæren om hvilke medisiner dyret bruker, dosering og tidspunkt for siste dose.
Dyret kan få sine vanlige medisiner om morgenen, med unntak av insulin ved diabetes eller blodtrykksmedisiner (f.eks. Semintra, Fortekor, Norvasc). Ta kontakt med veterinæren for veiledning angående medisinering i forkant av narkose.
Gi beskjed hvis dyret har hatt bivirkninger av medisiner tidligere, eller har kjente allergier (f.eks. medisiner eller fôr).
Hva er periodontitt?
Periodontitt betyr at man har en inflammasjon i tannens støttevev. Sykdommen kalles også for tannløsning (ettersom det er det inflammasjonen fører til). Det er den vanligste tannsykdommen hos hund.
Periodontitt oppstår når bakterier i munn danner plakk. Dette belegget består av bakterier og matrester. Hvis plakk ikke fjernes ved daglig tannpuss blir det til tannstein som irriterer tannkjøttet og forårsaker betennelse. Over tid vil tannsteinen skape betennelse og smerte for hunden, og føre til periodontitt. En kraftig betennelse i tannkjøttet vil skade tannens støttevev og føre til tannløsning hvor tannen til slutt vil falle ut. Ikke bare er dette veldig smertefult for hunden din, men det er også en stor påkjenning for immunforsvaret. Bakterier fra tannstein og plakk slippes ut i blodbanen, som på sikt kan føre til kroniske problemer som nyresvikt, hjertesykdommer og leverproblemer. Dårlig tannhelse vil forkorte livet til hunden!
Behandling av periodontitt avhenger av alvorlighetsgraden og hvor mye feste som er tapt. Noen ganger kan man rense godt langs tannrøttene, mens andre ganger må man operere bort de syke tennene.
Hunden min spiser så den har jo ikke vondt?
Det kan i mange tilfeller være utfordrende for eiere å oppdage tannproblemer, da symptomene hunden viser ofte ikke er direkte knyttet til munnen. At dyret slutter å spise fordi det gjør vondt, er en myte. De vil sjelden miste matlysten. Hunder med tannproblemer endrer ofte atferd, og kan bli mer tilbaketrukne, irritable, aggressive eller uinteresserte. Andre symptomer kan være at hunden tygger kun på én side av munnen, har dårlig ånde, rødt tannkjøtt, skjelver med underkjeven eller sikler mer. De kan også vegre seg for å bli tatt på hodet/snutepartiet.
Hva er tannresorpsjon?
Tannresorpsjon (FORL/TR) er en tilstand der tannens struktur brytes ned og oppløses, ofte på tennens rot. Ofte er det flere tenner i samme munn som er angrepet, og det er en smertefull tilstand. TR er vanlig forekommende hos katt, men sees også hos hund.
Katter med TR vil gjerne endre spise-måte. Dette kan sees i form av at de sluker maten fremfor å tygge den, at de kun tygger på én side av munnen, eller at fôr faller ut av munnen når de spiser. Enkelte katter velger bort tørrfôret sitt, men spiser gjerne våtfôr i stedet. Dersom man kikker inn i munnen på dyret vil man gjerne se at tannkjøttet er rødt og irritert i overgangen mot tennene. Røntgenbilder av tennene vil gi en sikker diagnose på TR.
Behandling av TR går ut på å trekke de tennene som er rammet. Katten burde også komme på årlige tann-kontroller livet ut, da det er fare for at andre tenner også rammes
Hvordan kan jeg forebygge tannstein?
Daglig tannpuss: Den beste måten å forebygge tannsykdom på, er ved å pusse tenner regelmessig. Bruk tannkrem laget for hunder (mennesketannkrem inneholder xylitol som er giftig for hunder).
Tyggeleker og spesialmat: Tyggepinner fungerer ved at de rengjør overflaten på de tennene som hunden tygger med. Det betyr at tannkjøtt eller øvrige tenner ikke blir rengjort. Tyggeleker kan ikke erstatte tannpuss og minsker heller ikke risikoen for fremtidige problemer, men er bedre for tannhelsen enn ingenting.
Årlig tannsjekk hos veterinær: En årlig tannsjekk hos veterinær er viktig for å oppdage problemer tidlig. Den tryggeste måten å fjerne tannstein på er under tannrens i narkose hos veterinær. Det er også sterkt anbefalt med røntgen av tennene i forbindelse med tannstein-fjerning, da det ikke er alle tannproblemer man kan se med det blotte øyet.